links cookiebeleid colofon  

 

 de Berlijnse Muur
ontstaan van de tweedelingontstaan van de Muurde Muur in de periode 1961-1989de Val van de Muurde Muur in het hedenfoto'sde stad Berlijn


 


de Berlijnse Muur in de periode 1961-1989

De bouw van de Berlijnse Muur begon in de nacht van 12 op 13 augustus 1961. Dit is geheel op initiatief van de politieke leiders in Oost-Duitsland en de Sovjetunie geïnitieerd. Vandaar dat de muur geheel op grondgebied van de DDR gebouwd is. Op die manier kon men ook voorkomen dat de arbeiders die de muur moesten bouwen op het grondgebied van West-Berlijn konden komen. Het bouwen van de 45,3 kilometer lange betonnen muur nam slechts enkele weken in beslag. In totaal werden er zeven openingen in de muur gecreëerd, die dienstdeden als doorgangspost. Reizen tussen West- en Oost-Berlijn werd echter zeer lastig, vooral de eerste jaren werd de grens potdicht gehouden door de Oost-Duitsers. Daarna was zeer beperkt verkeer van West-Duitsers en bezoekers van elders uit West-Europa mogelijk tussen de twee delen van de stad. Inwoners uit de DDR mochten echter niet naar West-Berlijn reizen en kregen hierdoor het idee opgesloten te zijn. De hoogte van maar liefst 3,6 meter en de zware bewaking langs de muur droeg hier uiteraard aan bij.

Gedurende de eerste jaren lukte het nog redelijk wat Oost-Berlijners om zwakke punten in en langs de Muur te vinden. Via diverse manieren wist men toch naar West-Berlijn te vluchten. De meeste pogingen bestonden uit het graven van tunnels, klimpogingen over de muur en klauterpartijen via huizen die vlak langs de grens stonden. Grenswachten met de nadrukkelijke instructie “shoot to kill” moesten een extra hindernis vormen voor de mensen die de grens over wilden steken. Binnen het bijna dertig jarige bestaan van de muur heeft dit geleid tot naar schatting tweehonderd doden.


met dank aan Wikipedia - (C) GNU licentie